Color kodovanje, Tijana Milovanović

Kada ste se odlučili za planer koji najviše odgovara vašim potrebama, pitanje je šta dalje? Kako isti ne bi izgledao monotono, i u kombinaciji sa gomilom obaveza, samo vas još više odbijao, potrebno je (nije ali je skroz kjut :)) dodati malo života tim praznim stranama. Uz par trikova, malo boje i mašte, vaš planer će izgledati kao sa naslovnice (tako ja opisujem nešto što baš dobro izgleda :)).


Bilo da je u pitanju mesečni, satni ili dnevni raspored, color coding je ono što će vam olakšati snalaženje među linijama i kvadratićima (ili tačkicama).


Color coding ili po naški podela obaveza po bojama (prevela i tumačila moja malenkost) jedan je od najlakših, a mom srcu najmilijih, načina obeležavanja planera. Sa vama ću podeliti 3 načina obeležavanja, kao i šta koristim od pribora, i slično... Moj planer je sa satnim rasporedom, ali metode uz male korekcije možete primeniti na svakom.fotografija: Tijana Milovanović1. način - Daj da ti to obojim


Kolone u rasporedu možete bojiti markerom, a onda preko upisivati obaveze. Lepo izgleda, šareno je, veselo, ali nije za one koji imaju više obaveza u jednoj. Ja na poslu imam dosta "slobodnog" vremena (jel' to neki državni posao?), koje gledam da iskoristim maksimalno. Nekada za to vreme učim i završavam obaveze za fakultet (koje obeležavam ljubičastom), editujem fotografije (narandžasta)... Boja preko boje izgleda neuredno, a i gubi se sva poenta color codinga.


2. način


Olovke u boji su najlakši način. Izgledaju dosta ozbiljnije i poslovnije od bilo kog drugog načina. Ja koristim Stabilo point 88, zbog velikog izbora boja i zato što ih ima u svakoj knjižari. Kada napravite svoju šemu boja jednostavno svaku obavezu upisujete pratećom bojom i to je sva nauka. Ali ova devojka voli malo kiča kada je planer u pitanju :)


3. način - Šta ćete od priloga? Svee?


Opcija broj 3 dobijena je kao 1+2. Ako ste kao ja i volite šareniš ovo će biti pravi izbor za vas. Kratke obaveze ili one koje su strogo određene vremenom bojim markerom/flomasterom. Što se tiče posla, tu obeležavam početak i kraj, a one zadatke koje obavljam u tom vremenu stavljam u oblačić, zovem ih lebdeće obaveze.fotografija: Tijana MilovanovićKao pomoć u planiranju i obeležavanju možete koristiti i indeks strelice i post-it blokčiće. U ponudi je veliki broj oblika i boja, pa ćete sigurno naći nešto što vam odgovara. Strelice su mi omiljene jer vire iz planera, što dodatno olakšava snalaženje. Post-it blokčiće koristim za pisanje lista za kupovinu i za dnevne to-do liste.


Color coding možete primeniti i kod obeležavanja knjiga i beleški, kod organizacije doma, čak i onih silnih dokumenata i računa koji leže po fiokama.
Autorka: Tijana Milovanovićna vrh


Ekonomista. Veliki zaljubljenik u spiskove i liste, nedijagnostikovan control freak.
Rekli su o meni: “Ona ima spisak za pravljenje spiska, i sve to u tri boje”.
Rekla bih o sebi: “Ako nisam upisala u planer i podvukla roze markerom, neće se ni desiti”.

Instagram: flawless_mess_.nazad na sadržaj