Lettering, intervju sa Aleksandrom Cvetković


Lettering se može iskoristiti za ukrašavanje planera, dnevnika, poklona... Pošto ima puno olovaka bojica i flomastera, Aleksandra će nam pomoći da otkrijemo zanimljive stvarčice za dekoraciju i pisanje u planeru.


S&B: Objasni nam koncept letteringa.

Lettering kojim se ja bavim je jedan vid ukrasnog pisanja, inače je sam pojam jako širok. Počelo je kao ukrašavanje mog rukopisa sa nekim pravilima kojima se vodi kaligrafija. Vremenom kako sam sticala više samopouzdanja moji potezi prilikom pisanja su postajali slobodniji i širi, tako da se sada moj rad dosta razlikuje od mog standardnog rukopisa. Što je i logično.


S&B: Kako si otkrila lettering?

Lettering sam otkrila pre nekoliko godina. Na časovima japanskog u srednjoj školi sam malo više saznala o kaligrafiji, pravilima, potezima četkicom, i to sam pokušala da primenim vodeći svoje dnevnike (tada nije postojao pojam bulet planera ili slično) i ukrašavajući sveske. Nisam ni imala predstavu da lettering postoji kao pojam. Sve se svodilo na standardni rukopis ili najprecizniju moguću kaligrafiju, što je u mojoj glavi bila velika filozofija i jako zastrašujuć pojam. Otkrićem Pinteresta saznala sam da postoje i drugi ljudi koji se time bave i to kako amaterski, tako i na profesionalnom nivou. Neki to nazivaju modernom kaligrafijom, neki lažnom, ali sve se svodi na isto.


S&B: Koliko vremena dnevno se baviš time?

Prilikom studiranja i rada gledala sam da provodim bar sat vremena dnevno radeći na svojim veštinama, međutim to nekad ili nije bilo fizički moguće izvesti ili nekada prosto nisi raspoložen i ništa ti ne ide od ruke, pa sam gledala da se ne forsiram kada nemam volju. Najveći uspeh iz tog perioda mi je bio kada sam u januaru 2017. ceo mesec učestvovala u januaskom izazovu da se svaki dan napiše zadata rečenica, sa ili bez dodatne ilustracije. Probala sam ponovo u maju i svaki naredni mesec, ali još mi se nije ponovio taj uzastopno uloženi napor da ispoštujem svaki dnevni zahtev. U poslednje vreme stekla sam dosta samopouzdanja, pa me podstiče to što neke stvari koje su mi išle teško u početku sada lako savlađujem. Osećam se slobodnije i manje vremena mi treba da uradim sam ispis, pa samim tim mogu više vremena da posvetim ukrašavanju slova i ilustracijama.fotografija: Aleksandra CvetkovićS&B: Reci nam nešto o pisaljkama koje koristiš, o markama, vrstama, kako pišu i gde se mogu pronaći.

Olovke koje ja najčešće koristim za moje radove su Mitsubishi Uni Pin fine line. One koštaju otprilike 220 dinara, ima ih u raznim knjižarama. Vodootporne su, dobar je pigment, ukoliko se pređe gumicom preko njih ne blede. Moja omiljena je 0.3, najviše mi odgovara za slova i veličinu kojom obično pišem. Ukoliko su slova sitnija, koristim manje veličine, dok veće koristim uglavnom za crtanje, ne za lettering.fotografija: Aleksandra CvetkovićOd ostalih marki probala sam:
Pilot Super Gel 0.7
Maped Graph extra fine 0.4
M&G Ergo 0.7 i Expert Gel 0.7.
Sve olovke se mogu naći u našim prodavnicama, cene variraju od 100 dinara pa na više.


M&G Ergo i Expert Gel su više za svakodnevnu upotrebu. Za Lettering nisu pogodni jer su deblje olovke, i teško je kontrolisati količinu mastila koja se razliva ako se zadržite na jednom mestu sekund duze.


fotografija: Aleksandra CvetkovićUniball Mitsubishi Signo Gel 0.7, težak za korišćenje jer se gel razliva.


fotografija: Aleksandra CvetkovićPilot Super Gel 0.7 - jako težak za precizne radove, prilično sam sigurna čak za bilo koju upotrebu, gel se razliva, a jedan od glavnih problema na koji sam naišla, i ne samo kod ove Pilot olovke vec kod još nekih, je to sto se mastilo prekida, pa moraš da se vratiš da ponoviš liniju. Ako pokušate da izvede tanju liniju siguno je da ćete morati da se vratite još koji put preko nje da bi se ona uopšte videla.


fotografija: Aleksandra CvetkovićMaped Graph extra fine 0.4 - sjajna olovka, ne razliva se, jedini problem je što mastilo izbledi kada se osuši.


fotografija: Aleksandra CvetkovićS&B: Postoje li neki favoriti, pisaljke kojima stalno pišeš i dekorišeš koje bi nam preporučila?

Poručivanje preko kineskih sajtova.
Ne preporučujem. Imam jedan set, kopija Staedtler-ovih fine linera, i to je katastrofa za bilo koju vrstu rada. Mastilo izbledi, jedino je mozda dobro dati deci da se igraju sa njima, ali nisu za upotrebu prilikom nekog ozbiljnijeg rada. Cena je od 6-8 evra, ima 8 olovaka + 1 brush pen, naravno to je sve smešnog kvaliteta. Original Staedtlerovo pakovanje od 6 komada košta oko 8 evra, može i da se nađe u našim knjižarama, pre bih preporučila nego da bacate novac na ove stvari.

Što se tiče crnog mastla, kao što sam i pomenula, definitivno mi je favorit Uni Pin Mitsubishi 0.3. Naravno, izbor olovaka je ogroman, u našim knjižarama se mogu pronaći razne stvari. Potrebno je izdvojiti dosta novca, a i vremena da se sve isproba kako treba.fotografija: Aleksandra Cvetković
Autorka: Aleksandra Cvetkovićna vrh


Instagram: alex.movingfwd.nazad na sadržaj