Organizovan život, Katarina Pavlović

Izreka da je vreme relativno je za mene istina koju živim. Često kažem da moj dan ne traje 24, već 48 sati. Ja sam neko ko radi 2 posla, čita 2 knjige, gleda 2 serije, kuva 2 ručka (jedan hrono, drugi regularan) i stiže da provede kvalitetno vreme sa suprugom. Pored toga stižem da imam i par hobija. Naravno, u pitanju je dobra organizacija, ali u odbranu onih koji „ne stižu“, posao br. 1 je part-time job na televiziji, a drugi je frilenserski (proizvodnja i prodaja dekorativnih jastuka) koji sama organizujem kako meni odgovara. Tajna je takođe u tome što, ukoliko mogu da radim dve stvari istovremeno, definitivno ću to iskoristiti.

Moje pravilo glasi: ukoliko nešto ne možeš da stigneš, ustani ranije! Između 6 i 8 sati sna je više nego dovoljno za odmor, ukoliko se pravilno hranite i ležete na vreme. Ono što mi svakako pomaže jeste stavljanje obaveza na papir, a svako ko to čini zna koje je zadovoljstvo prekrižiti obavljeno.

Imam tu sreću da danima kada radim, radim popodne, te je jutro „moje vreme“. Budim se oko 7, 8 i naredna 2 sata su moja omiljena. Suprug radi pre podne, tako da jutro mogu u potpunosti posvetiti sebi. S obzirom da se hranim po hrono režimu, prvo što uradim je da skuvam čaj, a dok se čaj kuva sastavljam spisak obaveza za dan koji je predamnom. Nakon pola sata sledi doručak i kafa koju pijem uz knjigu ili seriju. Ukoliko ima nešto što nisam završila što se tiče posla br. 2, završavam, ukoliko ne, završavam kućne poslove uz slušanje audio knjige (imate zaista lep izbor na Youtube-u) i obavezno priuštim sebi meditaciju od 15 minuta (jednostavno se opustim uz 15 min ambijentalne muzike). Meditacija je za mene jako bitna i smatram da svi imamo tih 15 minuta koje ćemo posvetiti samom sebi i nakon toga biti efikasniji u poslu i bolji u međuljudskim odnosima. Na posao idem oko 13:30, a s obzirom da radim kako spiker/prezenter informativnog programa imam dosta slobodnog vremena između vesti, što koristim za čitanje knjige ili završavanje online obaveza vezanih za drugi posao. Vesti koje vodim idu uživo, tako da vreme dok idu prilozi takođe koristim za čitanje. Danima kada ne radim na televiziji posvećujem se drugom poslu, a svaki slobodan trenutak koristim da provedem sa svojim suprugom. Kada dođem kući sa posla, nakon spremanja dve vrste jela za večeru, iskoristim da dok se odmaram odgovorim na poruke, mailove i podelim par slika na društvenim mrežama preko kojih dolazim do novih kupaca. Uveče volim da pogledam nešto što će mi podići raspoloženje, uglavnom su to videi motivacionih govornika na Youtube-u ili neka humoristička serija jer smatram da je jako važno kako ćemo završiti dan, da bi ga sutra počeli raspoloženi i puni entuzijazma. Ukoliko želite da budete zadovoljni rezultatima, prvo morate biti zadovoljni sobom, voleti sebe i ugoditi sebi. Sve ostalo dolazi samo. To često znači da ću prekinuti pranje suđa, otići i poljubiti muža jer to je ono što me čini srećnom i što život jeste. Ne smemo se izgubiti u obavezama, jer svet neće propasti ukoliko ne uradite sve sa spiska. Treba iskoristiti dan koliko god mozeš, ali nikako biti prestrog prema sebi.


autorka: Katarina Pavlovićna vrh


Katarina stoji iza Shabby Cat's Decor: Facebook, Instagram.nazad na sadržaj