Organizovano učenje, Jelena Matović

Mojim osnovnim studijama se polako bliži kraj. Iza sebe imam sve upisane desetke u indeksu što je podrazumevalo dosta organizovanog rada, truda, ljubavi prema gradivu i svakako dosta trikova koji su se godinama prikupljali. Zašto da svoja iskustva i savete ne podelim sa Vama?

Od prve godine fakulteta sam postavila sebi za cilj da ću u svemu uvek biti maksimalno organizovana. U nadi da ću dobiti neku inspiraciju oko toga kako da pametnije iskoristim svoje vreme naravno prva stvar koju sam uradila je bila: sesti za računar i guglati. Naišla sam na milion blog post-ova, snimaka na youtube-u, slika na pinterest-u i ko zna šta sve još. To je ujedno i prvi savet koji Vama dajem! Ne zanemarujte mogućnosti koje Vam internet može pružiti! Bilo da se radi o gradivu nekog predmeta koje malo teže razumete ili o ukrašavanju svezaka za hvatanje beleški, naići ćete na stvari za koje niste mogli ni da poverujete da je neko osmislio. Postoje ogromne šanse da baš predavanje koje Vam nije bilo razumljivo možete da odslušate/odgledate kako ga drži profesor sa nekog prestižnog univerziteta i verujte mi sve će Vam postati kristalno jasno!

Ako ste kao ja, a većina nas je takva, dosta toga se zasniva na fotografskom učenju/pamćenju. Razlikovati u glavi sto i neku stranu kopirane skripte nije lako ali ako unesete BOJE među tu monotoniju učenje će mnogo lakse teći. Kada uđem u neku knjižaru mislim da mogu satima da biram flomastere, bojice i markere iako koliko nam zapravo nijansi roze boje treba?! Prilikom podvlačenja uvek ću koristiti minimum dve različite boje, što svakako i Vama predlažem. Razlog iza ovoga je taj što kada već pređem neko gradivo jednom/dva puta, treći put već sigurno neću čitati apsolutno sve što je napisano, već ću obraćati pažnju samo na ono što sam prethodno podvukla jednom bojom (moj predlog je da to bude neka svetlija!), dok naredni put ću se samo usresrediti na najbitnije reči/fraze koje sam dodatno podvukla drugom bojom (predlažem tamniju, vizuelno će vam pogled uvek ići ka tamnijoj nijansi i lakse ćete je primetiti u skripti!). Tako i prilikom obnavljanja, kada radite poslednju proveru svog znanja, verujte mi da nema potrebe preslišavati se svega, već je dovoljno ispričati naglas ključne reči nekog poglavlja i bićete svesni da li ste nešto naučili ili je ipak potrebno još malo dorade.

Sledeći, i svakako smatram najbitniji savet koji Vam iko može dati jeste, PLANIRAJTE SVE. I naravno, ne u glavi, ne u telefonu, nego na papiru. Kupite sebi neki rokovnik, lepu svesku, ili još bolje pravi planer i samo se upustite u magičan svet planiranja. Pišite svoje planove, ciljeve, obaveze, želje... Kada nešto zapišete na papir, verovali ili ne, povećavate sami sebi šansu da to zapravo i ostvarite. Obaveze su Vam sve na jednom mestu, nećete zaboraviti na domaći i imaćete motivaciju da se držite prethodno zacrtanog plana! Sa obzirom da govorimo o učenju, moj predlog je da plan učenja napravite nekoliko dana pre očekivanog početka učenja datog gradiva. Dajete sebi vremena da se psihički pripremite za obaveze koje Vas čekaju i ne osećate se kao da ste u nekoj žurbi. Isplanirajte svaki dan koliko želite da pređete, da li će to samo biti čitanje gradiva, obnavljanje ili možda čak i dan pauze. Ovako ćete postati unapred svesni koliko Vas zapravo obaveza čeka i koji tempo Vama odgovara za savladavanje datog gradiva.

Vaši planovi treba da budu pametno organizovani, ali estetika ne sme nikako da zaostaje. Uvek ćete pre naučiti/ostvariti nešto ako su Vaše beleške/planovi lepo ispisani i sređeni. Mene, kao i verovatno i dobar deo Vas je uvek nerviralo što nisam preterano (čitajte uopšte) nadarena za crtanje, šaranje, lepo pisanje i uvek je delovalo kao da ne mogu da sama napravim nešto što će mi se vizuelno svideti. Ja sam svoj lek pronašla u šarenim olovkama i washi trakama (ako i dalje niste otkrili šta predstavlja savršenstvo od washi trake, molim Vas odmah potražite!) jer uz njih sve prosto mora da izgleda lepo. Ako sa druge strane tek želite da se obrobate u ovim stvarima, preporučujem da potražite razne 'free printables' koje možete naći na internetu, u vidu weekly/monthly/daily planner i slično. Naići ćete na gomilu jako lepih dezena koje samo odštampate, popunite i motivacija će sama doći!

Svako od nas ima neki svoj način na koji se postavlja prema gradivu koje je potrebno savladati. Zbog nekada manjka nekada viška vremena, raznih drugih uslova koje je život nametnuo, stvarno sam isprobala mnoštvo različitih tehnika. Ona koje se držim već neko vreme za mene radi najbolje i ja smatram da koristeći se ovom tehnikom gradivo najbrže i najbolje savladavam kao i da mi ne ispari iz glave nakon dva dana. Moj savet Vam je sledeći: Prvo pročitajte sve! Jako je bitno biti makar skroz površno upoznat sa celokupnim gradivom. Naravno to ne znači pročitati knjigu od 300 strana odjednom ako spremate neki ogroman ispit, tada ćete ga naravno podeliti na delove, ali razumete šta Vam želim reći. Ako krenem da punom parom učim od prve strane, bez prethodnog iščitavanja, nemajući predstavu šta me čeka do kraja, proces samog učenja ide mnogo sporije. Kada se upoznate sa gradivom, i stvorite okvir slike, onda pravo učenje ide mnogo lakše. Podelite gradivo na neke logične celine i tako ih i učite (iz manjih delova). Kada završite jednu, obavezno napravite pauzu, preslišajte se (na glas!) i potom nastavite dalje. Ovaj deo je jako bitan kod procesa planiranja, ja ću tako uvek zabeležiti u svoj planer od koje do koje strane planiram nešto da pređem, i uvek ću toga i da se pridržavam!

Poslednje ali svakako ne nebitno je: stvorite sebi prijatnu radnu atmosferu! Neka Vam sto bude uredan, spremite sebi šolju čaja/kafe/vode (morate biti hidrirani! a i malo kofeina nikome nije na odmet), ako želite nešto slatko (bilo u vidu čokoladice ili nekog voća), ugasite mobilni i samo počnite! Nema odlaganja! Napravite od Vaše sobe vama prijatan ambijent, stavite na zid citate koji Vas inspirišu, zalepite slike koje Vas čine srečnim, zalepite šemu nekog gradiva koje nikako da Vam uđe u glavu! I srećno sa učenjem!


autorka: Jelena Matovićna vrh


Jelena Matović je studentkinja četvrte godine Prirodno-matematičkog fakulteta.nazad na sadržaj