Sakupljanje i organizacija nakita, intervju sa Sanelom Stanojević sa bloga Get Sparkly

Kada ono što volimo i čime se bavimo zahteva posedovanje većeg broja stvari nego što nam je zaista neophodno, potrebna je dobra organizacija. Nakit spada u kategoriju ljubav, jer žena koja voli nakit zaista ga voli. To nije kaiš koji nosiš iz potrebe, to je privezak koji te podseća na baku, minđuše koje te asociraju na moć, na noć, na vrelo avgustovsko veče, na neke ispričane i neke neispričane priče... Pričali smo sa Sanelom Stanojević koja zajedno sa Majom Stepanović vodi jedinstveni blog na Balkanu - blog o nakitu Get Sparkly. Na početku nam je plan bio da pričamo o organizaciji nakita, ali nakit je tako divna tema da smo pomalo skrenuli sa prvobitne teme. Tako da je ovo priča o ljubavi prema nakitu koji, između ostalog, moramo i organizovati, a ponekad nešto i ne volimo toliko pa ga možemo i pokloniti.


Smrcha & Bo: Sećaš li se prvog komada nakita u koji si se zaljubila i da li ga još uvek nosiš?


Na početku studija, kada sam stigla u Niš (a mnogo pre nego se ideja o Get Sparkly-ju rodila) kupila sam dva para minđuša, pločaste viseće minđuše narandžaste boje i male pink 'dugme' minđuše na šrafić. Ove prve sam nažalost izgubila ali druge, male, još uvek obožavam i nekako me uvek podsete na taj divan period studiranja. Tako sam zapravo započela svoju malu tradiciju da posle svakog položenog ispita kupim sebi jedan komad nakita, najčešće su to bile minđuše koje najviše volim i nosim.


fotografija: Sanela Stanojević


S&B: Kada si počela da ga sakupljaš i kolika ti je kolekcija sada?

Mislim da sam nakit počela da sakupljam kada je pre nekoliko godina jedna moja poznanica počela da pravi minđuše od polimerne gline. Tada sam shvatila koliko nakit može biti zabavan, drugačiji i personalizovan. U tom periodu sam počela da pišem za jedan onlajn modni magazin, upustila se u modu i otkrila da je nakit taj koji pravi razliku. Ipak, moram da priznam da sam prilično razumna pri kupovini nakita i da imam veliku kolekciju, ali ne onoliko veliku koliko bi možda neko očekivao od 'jewelry bloggera'.


S&B: Koliko kutija sa nakitom poseduješ?

Možda bi u mom slučaju pitanje zapravo trebalo da glasi 'koliko kutija sa minđušama poseduješ?'. :) Pre nego su čokeri postali trend u koji sam se zaljubila, uglavnom sam kupovala i nosila minđuše, tako da imam tri kutije sa minđušama, jednu sa narukvicama i jednu sa ogrlicama i jednu mini sa prstenjem. Jel' pet kutija sa nakitom normalno? :) Pored kutija imam tanjiriće/tacne u kojima mi stoji nakit koji najčešće nosim i koji želim da mi uvek bude na dohvat ruke.


fotografija: Sanela Stanojević


S&B: Da li si nekada radila declutter (raščišćavanje i odbacivanje nepotrebnog) nakita?

Trenutno sam u fazi razčišćavanja. Za mene je nakit kao miris, parfem koji kada osetite u prolazu podseti vas na osobu koja ga je nosila, mesto, vreme, trenutak. Često kažem da bolje pamtim detalje nego velike stvari i zato se teško odričem nakita koji posedujem, jer me svaki podseća na neki trenutak ili osobu u životu. U poslednje vreme sve češće shvatam da neke komade čak nisam ni nosila i zato sam odlučila da ih poklonim prijateljima, jer svaki nakit zaslužuje da bude nošen, a ne da stoji u kutiji sa nakitom, zar ne?


S&B: Imaš li ideju kakav bi nakit želela da nosiš i poseduješ u budućnosti?

Sigurna sam da se moj ukus po pitanju nakita kreće u pravcu minimalizma i sofisticiranih komada. Uslojavanje tananih lančića sa jednostavnim privescima je nešto što obožavam i volela bih da imam što više takvih ogrlica. Volim i sav nakit koji imitira pirsing, earcuff na gornjem delu ušne školjke, septum ring, lip ring i definitivno bih volela da ih posedujem što više u budućnosti.


S&B: Postoji li nešto što si kupila i sviđa ti se, a nikada ti se ne uklapa uz garderobu pa ga ne nosiš?

Naravno, više komada! Mislim da su moja tiha patnja jedne H&M minđuše sa mirror efektom, divne, pločaste, efektne koje sam dobila pre par meseci i koje mi se jako dopadaju ali svaki put kada ih stavim nešto ne štima sa njima, to nije to i brzo ih zamenim za neke druge.


S&B: Da li slažeš nakit uz garderobu ili obratno?

Najčešće nakit uz garderobu. Nisam od onih osoba koje uveče znaju šta će nositi ujutru ili od onih koji u četvrtak znaju šta će nositi za vikend, tako da i sa nakitom odlučujem u zadnjem trenutku. Našminkam se, obučem i tek onda stavim nakit.


S&B: U slučaju nekakve strašne katastrofe gde imaš deset minuta da se spakuješ i pobegneš, da li nosiš neki komad nakita sa sobom (kao amajliju, uspomenu ili da ga prodaš)?

Bez razmišljanja, Tiny Mine ogrlica koju i inače nikada ne skidam. To je tanan zlatni lančić sa malim kružićem kao priveskom, koji me podseća na sve divne ljude sa kojima smo sarađivale na blogu i koji su bezuslovno izlazili u susret, odgovarali na pitanja sa velikim poštovanjem za naš rad i trud. Izgleda jako sofistcirano, ženstveno a veoma moderno i otkad sam ga stavila oko vrata retko kada imam potrebu da stavim neku drugu ogrlicu.


fotografija: Sanela Stanojević


S&B: Misliš li da menjamo i kupujemo nakit dok ne pronađemo komad koji sa savršeno uklapa i piše našu priču? Ili imamo više životnih saputnika u vidu nakita, za različite periode, priče i osećaje?

Mislim da svaki period u našem životu ima svoj nakit. :) Što si stariji tvoj ukus i stil su istančaniji i svesniji si šta želiš, voliš, nosiš i onda pametnije biraš nakit sa kojim se najbolje osećaš. Primećujem da što sam starija sve više uživam u minimalizmu, svedenim formama, oblicima... Ranije mi je bilo nezamislivo da nosim zlato, a onda sam ponešto naučila o tonu svoje kože i shvatila da mi zlato bolje stoji. Isto tako sam mislila da uz moju dugu smeđu kosu moram nositi velike viseće minđuše kako bi one uopšte bile primećene, a sada tvrdim da male minđuše na šrafić koje se pomaljaju ispod pramena kose mogu da izgledaju jako lepo i da budu veoma efektne. Zapravo moj odgovor na ovo pitanje je da ćemo verovatno nositi različit nakit u različitim periodima života, za svako poglavlje u njemu dok konačno ne dođemo do tog nekog komada koji će se uklapati u sva ostala poglavlja koja dolaze. :)


fotografija: Sanela Stanojević


S&B: Imaš li omiljeni citat o nakitu?

Da, to je rečenica koju pripisuju gospođi Smit (Džada Pinket Smit, supruga Vila Smita) "If I had my way, I'd wear jewelry, a great pair of heels and nothing else". Volim nakit koji je sexy, provokativan, izazovan, volim moćne žene koje ga tako nose i koje je dovoljno da pogledam jednom u prepoznam ovu rečenicu u njima.autorka: Sanela Stanojevićna vrh


Zovem se Sanela Stanojević i po zvanju sam diplomirani novinar. U novinarstvo sam se upustila iz ljubavi ka pisanoj reči i moja prva i najveća želja je bio pre svega rad u štampanim medijima međutim vremenom sam shvatila da onlajn novinarstvo pruža mnogo više prostora za kreativnost. Ipak, i posle toliko vremena volim da kažem da sam ja više pisac nego novinar i više novinar nego bloger. :) Radila sam kao modni novinar u nekoliko onlajn magazina, a trenutno sam pre svega posvećena blogu. Inače iza Get Sparkly-ja stojimo nas dve, Maja Stepanović, takođe novinarka i ja. Kada smo 2011. godine odlučile da započnemo sa blogovanjem odabrale smo da naša tema bude nakit, ne zato što smo devojke zaljubljene u ružičasto, šljašteće i štras, već zato što smo kao novinari nakit prepoznale kao žensku temu o kojoj se može pisati na noviarski način. Ni sada ne možemo da verujemo koliko prostora za pisanje nudi ova tema.

Instagram: get_sparkly.nazad na sadržaj