Startovanje organizacije, Tijana Milovanović

Podeliću sa vama neke savete koji su mi za ovih 26 godina pomogli da uvek balansiram svojim obavezama, nikada ne kasnim, i smanjim nivo stresa na minimum. Dovoljno je da usvojite makar jedan od njih i da odmah primetite razliku.


Organizacija vremena


Jedan dan ima 24 sata, jedna nedelja ima 7 dana, jedan mesec ima 4 nedelje.


Znate to? Da li ste sigurni?


Oduzmite od tih 24h optimalno vreme za spavanje, nekih 7-8 sati, i dobićete realnu dnevnu satnicu kojom raspolažete. Bilo bi idealno da na uzorku od jedne nedelje vidite i koliko vam sati dnevno odleti na prevoz, obroke, kućne poslove… Tek kada dobijete vaš slobodan broj sati možete početi da planirate vreme. Upišite u vaš planer obaveze čija satnica nije podložna promeni, i neka vam to bude početna tačka za slaganje vašeg dnevnog rasporeda.


Nemojte u startu uzimati preveliki zalogaj i popunjavati svaki sat, ne zaboravite i vreme koje vam je potrebno za VAS. Ali izbegavajte i “prazan hod”, uzalud potrošene sate na društvenim mrežama, smešne video klipove sa mačkama na Jutjubu… Uskladite planer sa kalendarom na vašem pametnom telefonu, tako vam zvonce nikada neće dozvoliti da nešto zaboravite.fotografija: Tijana MilovanovićOrganizacija ormara


Nemate šta da obučete? Priznajem da ja još uvek ne mogu da se pohvalim u potpunosti da vladam svojim ormarom. Dug je put ka minimalizmu kada krećete od kompletnog haosa.


Ono što vam može pomoći u tome je metoda 7 pitanja.


1. Da li mi je taman? Kao ženi, dobro mi je poznat termin “mršavih” farmerki, flekave maturske haljine, tesnih cipela...

2. Da li je nošeno u proteklih 12 meseci? Jer ako nije, velika je verovatnoća da nikada i neće biti.

3. Da li ćeš ga ikada više nositi? Ok, sada ću stvarno ustati i baciti tu matursku haljinu.

4. Da li odražava tvoj stil? Ono što nosiš u srednjoj školi nećeš u dvadesetima, a ni u tridesetima…

5. Da li je oštećeno? Ako ne može da se skrati, suzi ili prepravi, nije mu mesto čak ni u zabačenom ćošku ormara.

6. Da si sada u kupovini da li bi opet kupila tu stvar?

7. Da li se dobro osećaš dok to nosiš? Možda i jedno od najvažnijih! Jer hej, ako pucaš od samopouzdanja kada se uvučeš u tesne farmerke sa apsolventske ekskurzije, ko sam ja da ti protivrečim.


Garderobu i obuću podelite u Prodaj, Doniraj, Baci i Zadrži. Verujte mi na reč, kada i poslednja stvar bude bila na svojoj gomili, imate osećaj kao da grupa navijačica skandira i maše šarenim pomponima iza vas. Radite ovo na početku svake sezone i vi i vaš ormar ćete lakše disati.fotografija: Tijana MilovanovićOrganizacija životnog i radnog prostora


Svima nam je dobro poznat čuveni engleski declutter. Ali često mali stanovi nam baš i ne pružaju mogućnost da ih sredimo kao hotelske sobe. Natrpani kuhinjski elementi, razni skupljači prašine po policama, uspomene… Sve to će bez kontrole praviti haos.


Počnite sa skeniranjem starih fotografija, bioskopskih i pozorišnih ulaznica. Budite pažljivi sa uspomenama, nemojte baciti sve samo da bi oslobodili prostor, može se desiti da vam kasnije bude žao zbog toga.


Poklonite romane koje ste pročitali prijateljima, ili nekoj biblioteci. Verujem da će Muso biti jednako srećan i na tuđim policama. Ili jednostavno probajte audio knjige i veoma popularne gedžete kao što je Kindle.


Bacite stare magazine. Hajde, sigurna sam da imate po koji broj Kozma sa lošim ljubavnim savetima. Pravac kanta!


Rešite se i starih seminarskih radova, skripti, hiljadu i jednog papirića. Za vašim radnim stolom ništa ne bi trebalo da vam skreće pažnju od onoga zbog čega već treći sat sedite na toj stolici.


Nemojte preskočiti ni desktop vašeg računara. Zavirite u svaki New Folder, obrišite nepotrebne fajlove… PAŽNJA! Za ovo će vam trebati sati prvi put! Ne zaboravite da se prvo konsultujete sa vašim planerom.


Sređivanje doma je individualna stvar, ono što je meni bitno možda bi kod vas već bilo na pola puta od licitacije na Limundu, i obrnuto. Zato je možda bolje da sami procenite čega treba da se osobodite, i šta je to što stalno rušite kada u žurbi izlazite iz stana. Ne morate se držati nikakvih pravila kada je u pitanju organizacija. Pronađite ono što vašem senzibilitetu najviše odgovara. Odredite vaš cilj, a sa planiranjem se igrajte.autorka: Tijana Milovanovićna vrh


Ekonomista. Veliki zaljubljenik u spiskove i liste, nedijagnostikovan control freak.
Rekli su o meni: “Ona ima spisak za pravljenje spiska, i sve to u tri boje”.
Rekla bih o sebi: “Ako nisam upisala u planer i podvukla roze markerom, neće se ni desiti”.

Instagram: flawless_mess_.nazad na sadržaj