Tri razloga zbog kojih sam opsednuta planerima, Tatjana Obradović Tošić

Moji prijatelji će reći kao i uvek „Evo je opet! Nikad joj nije dosadno da priča o planerima!“

Ali, sigurna sam da ste i vi bili u jednoj od sledećih situacija:
Legli ste uveče i niste mogli da se uspavate jer su vam se po glavi motale liste stvari koje morate da uradite?
ili
U 15 do 6 ste se setili da imate rođendan u 6?
ili
Na kraju radnog dana ste shvatili da ste trebali do 12h da pošaljete račun ili e-mail važnoj poslovnoj saradnici?

Mnogi od nas su se našli u ovakvim situacijama. Ja se, i dan danas, ponekad nađem u njima. I to nije ništa strašno. Strašno je ako to postane svakodnevica.

Ovo su moja tri razloga zbog kojih ja koristim planere.

1. Planiranje utiče na vaše zdravlje

Način na koji živimo i obaveze koje imamo, utiču na nivo stresa i to je činjenica koju ne treba preterano objašnjavati. Ja mogu pričati samo na osnovu sopstvenog iskustva. Planiranje godine, meseca, nedelje i dana je svelo moj nivo stresa na minimum. Pre nego što sam počela da planiram i koristim planere slične ovom koji sada imam @smrcha&bo, moj nivo stresa je bio na veoma visokom nivou. Svaki dan je bio haotičan, a večeri ispunjene umorom ili radom do kasno u noć, zbog nezavršenih obaveza. Onog momenta kada sam rešila da stvari dovedem u red, sve se promenilo. Ja sada znam šta me čeka sutra, ove nedelje, ali i ovog meseca i imam dovoljno prostora u svom planu za iznenadne situacije, za sebe, za decu, supruga i drage ljude. Život se dešava, promene su svakodnevne, ali sa planerom i jasnom slikom šta mora da se pomeri, da bi se promena uglavila u dnevni raspored, sve izgleda mnogo lakše.

2. Planiranje utiče na kvalitet vremena provedenog sa dragim osobama

Ja sam od onih osoba kojima je posao važan podjednako kao i porodica. Nekima to možda smeta, nekima je drago. Kvalitet provedenog vremena sa dragim osobama ne merim brojem dana u mesecu kada smo se videli, nego kvalitetom provedenog vremena sa njima, pa makar to bio i jedan sat. Ali, to ne bi bilo tako, da u mom planeru ne stoji da posao završavam tad i tad i da ću mu se vratiti nakon što završimo igru sa decom ili popijem kafu sa prijateljicom. Fokus koji se gradi kroz vežbanje planiranja vremena, utiče na to da vam smeta kada na sastanku, druge osobe kucaju po računaru ili gledaju u telefon dok pričate. Smeta vam i kada partner/suprug/draga osoba kaže da ste preterali sa proveravanjem facebook-a ili twittera. Kvalitet provedenog vremena je mnogo bitniji od kvantiteta i deca, porodica, prijatelji će razumeti ako im kažete da imate samo sat vremena i da ćete to vreme posvetiti njima. A to možete jedino ako ste svoje obaveze do tog momenta i nakon tog momenta predvideli svojim planom. Jedino u takvoj situaciji možete odahnuti i reći: „Sad sam tu“.

3. Planiranje utiče na lični osećaj uspešnosti

Ljudi imaju različite strategije kako ispunjavaju svoj dan i moram vam reći da su sve one legitimne dokle god, kad legnete uveče možete reći sebi - Da ovo je bio jedan uspešan dan. A kako ćete to znati? Ponekad po broju osmeha ili poljubaca koji ste dobili od dragih osoba, ali vrlo često, taj osećaj uspešnosti vezan je za broj stvari koje ste uradili u toku dana. Da se vratim na moje pitanje od početka - ako vam se lista obaveza još uvek vrti po glavi, onda nećete imati osećaj uspešnosti. Ali, ako ste obaveze za taj dan imali negde zapisane (na papiru u planeru @smrcha and bo, ili u nekoj od dostupnih aplikacija), pa onda lepo iskoristite magičnu moć štikliranja ili precrtavanja urađenog, e to ja zovem uspešan dan! Moj osećaj uspešnosti vezujem za to da li sam ispunila 3 ključne stvari koje sam planirala da uradim tog dana, ali i za mnogo drugih stvari o kojima pišem u svom planeru (šta mi se lepo dogodilo, u čemu sam bila odlična, šta je moglo bolje…).

Ja svoje veštine planiranja još uvek unapređujem i još uvek učim o tome kako unaprediti kvalitet života kroz bolje planiranje. Daleko od toga da sam savršena. I meni se dese zaboravljeni rođendani prijateljica ili propuštene prilike. Svi smo ljudi. Ali, takvih situacija danas imam u promilima. Probajte. Ne košta mnogo, a može vam doneti puno dobrih stvari. I pišite da li i kako planirate.


autorka: Tatjana Obradović-Tošićna vrh


"Tatjana Obradović-Tošić je konsultantkinja koja svojim radom doprinosi unapređenju položaja žena. Obožava da planira, ali još više voli da realizuje planirano. Smatra da magija leži u napisanim snovima. Zaoštrena grafitna olovka, markeri u boji i samolepljivi papirići njeni su alati u korišćenju planera i primenjenog Kanban metoda."

kontakt: tatjana.obradovic.tosic@gmail.comnazad na sadržaj