Brain dump

Kuvaš ručak i setiš se da treba nekome nešto da odneseš i kažeš sebi: "Nemoj da zaboraviš ovo!" Onda zaboraviš to, pa odeš u prodavnicu i setiš se: "Jao nemoj da zaboraviš ono da odneseš." Pa odeš kući i shvatiš da si zaboravio nešto da kupiš. O svemu misliš u isto vreme, a opet polovinu zaboraviš. Veći deo vremena si pod stresom jer nešto ne smeš da zaboraviš. Možda si i zapisao, ali ne znaš gde. Zaboravio si. Nikada ne misliš samo jednu stvar jer stalno misliš o nečemu što ne bi trebalo da zaboraviš.


Dok sam išla u školu, uvek sam učila na jednom času neki drugi predmet. Na geografiji se krišom preslišavam biologiju, a na biologiji latinski. Mislila sam da sam mnogo pametna kako praktično koristim vreme. Ali istraživanja pokazuju da mnogo više zapamtiš kada slušaš nego kada čitaš, tako da i nisam bila mnogo pametna. Zbog svog sistema sam trošila zapravo mnogo više vremena. Termin multitasking (raditi više stvari u isto vreme) godinama se tretirao kao nešto pozitivno. Međutim, istraživanja su pokazala da nam zapravo oduzima vreme i da nam svaki put kada prekinemo jednu aktivnost treba petnaestak minuta da se ponovo "uživimo" u nju.


Svaki put kada radimo nešto i pomislimo kako bi trebalo da uradimo nešto drugo, mi izgubimo novih petnaest minuta i trenutni posao će trajati duže i biti obavljen lošije. Možda ćete kuvati i pomisliti na nešto, a onda zaboraviti da posolite. Banalan primer, ali to je cela poenta - kada prekidamo radnje mi ih radimo lošije, a to nam i dalje ne garantuje da ćemo se setiti onoga čega treba da se setimo kada mu dođe vreme. I pod većim smo stresom. Sve istočne filozofije naglašavaju koliko je bitno živeti u sadašnjem trenutku.


Jedan mali ali bitan deo ovog problema rešava se korišćenjem tehnike poznate kao "brain dump". Jednom ili dva puta nedeljno (ali mora se tačno znati koji dan i koje vreme, treba sesti i napisati sve čega bi trebalo da se setiš u vezi sa bilo čim što je važno. Sve te sitne stvari kojih se setiš usred nečega drugog. Postoji takozvana trigger lista, lista pojmova koji služe kao okidači, koja ti pomaže da nabrojiš sve aspekte svog života i razmisliš da li postoji nešto u vezi toga što treba da se uradi. I sve to zapišeš na jednu mega listu, a onda rasporediš kada se šta radi i postaraš se da to tada i uradiš. Postaraš se. Napišeš poruke, napišeš u telefonu, obeležiš po kući. Ne bi trebalo da ti ista stvar pada na pamet deset puta. Već si je napisao. Kad se prvi put setiš nečega, dodaš ga na listu i onda više ne misliš o tome. Sistem se postarao za sve.fotografija: Warner Bros.Jednom nedeljno, mnogi to rade baš nedeljom, iz liste ubacuješ u kalendar i dnevni raspored za određeni dan. Manje stresa, manje prekidanja, manje zagorelih ručkova. I više prisutnosti u sadašnjosti. Tvoj posao je da jednom nedeljno sedneš, čitaš listu okidača, napišeš svoju listu i rasporediš sve. I onda se opustiš jer znaš da je sve pod kontrolom.na vrhnazad na sadržaj