Kako biti produktivan kada imate loš dan?

Slušala sam TED govor jedne cure koja boluje od manične depresije. To je psihički poremećaj koji nastaje usled lošeg balansa hormona u mozgu. Osoba koja boluje ima periode kada je jako srećna i optimistična i perioda kada je u depresiji i ne može da ustane iz kreveta. Ona je našla način da živi i produktivno funkcioniše pored toga što postoji deo godine kada doslovno ne može da ustane iz kreveta.

Naravno, bolest je ekstreman slučaj, ali svi mi imamo dobre i loše dane. Desi se da tokom lošeg dana prekineš sa dijetom ili učenjem i onda se osećaš loše jer si slab, pokleknuo si i zbog toga nemaš volje da pokušaš ponovo. Svi imamo loše dane. Možda je kiša, možda si imao neki loš period u životu, ali to te ne definiše. Ti nisi loša osoba zbog jednog lošeg dana. Svi ih imamo.

Šta ako postupimo kao cura iz tog TED govora i napravimo plan koji predviđa loše dane? Naši planovi uvek zaborave na njih. Imam plan, plan je super - učiću četiri sata dnevno mesec dana pred ispit. Ali onda ću biti mudra i predvideću da postoje loši dani. Zbog njih ću prepraviti plan i odlučiti da učim pet sati dnevno. A kada dođe loš dan i vidim da mi učenje ne ide, imaću kod sebe listu stvari koje mi nisu teške za uraditi, a bitno mi je da ih uradim i radiću stvari sa nje. Recimo, mogu u šoping tog dana, mogu da kuvam, nalakiram nokte, odem kod frizera, pročitam knjigu sa spiska. Na kraju dana, ipak si nešto uradio. Plan nije pao u vodu jer si predvideo i loše dane, a taman si se i odmorio i oraspoložio, možda ćeš sutra i bolje da učiš.

Učenje je samo jedan primer, možemo primeniti ovu ideju na bilo koji projekat koji radimo. Cela ideja je da radiš ostalih dana samo malo više kako bi mogao da ne radiš puno kada imaš loš dan i da pritom ne strada projekat zbog jednog lošeg dana.


na vrhnazad na sadržaj