Kako uraditi projekat koji dugo stoji na listi?

Da li postoji cilj koji prepisujete sa liste na listu, ne uspevate da ga uradite, pišete ga na novogodišnju listu iznova i iznova? Ako je odgovor potvrdan, ako ste se prepoznali, uzmite papir i olovku i probajte da što detaljnije, što preciznije i što iskrenije odgovorite na sledeća pitanja.

Šta je to što ja želim? Recimo, ako želite da kupite auto, morate da kažete koji model, koju boju, što više detalja.

Da li je način na koji sam pokušavao da ostvarim svoju želju jedini mogući? Ako nije, napišite spisak svih načina koji vam padaju na pamet.

Da li me muči ceo projekat ili samo jedan njegov deo, i koji je to deo? Ovde bi trebalo razdvojiti projekat na najsitnije moguće delove i dobro razmisliti sa kojim delom imate problem. Primer: imala sam problema sa pisanjem za sajt i odlagala sam to mesecima, dok nisam podelila posao na delove i shvatila da me muči samo jedan deo. Uradila sam sve lake delove i taj koji me muči ostavila za kraj i odlučila da je projekat mogao da se završi i bez tog dela. Jedan sitan deo je sabotirao čitav projekat mesecima. Podelite posao na sitne delove. Razmislite koji deo vas muči i taj deo ili izbrišite, ako možete, ako nije previše bitan ili proađite pomoć.

Da li sam ja taj koji mora to da uradi? Da li ja moram sam to da uradim? Napišite listu ljudi koji bi mogli da vam pomognu na ovaj ili onaj način u ostvarivanju ovog projekta/cilja. Delegirajte. Ako postoji neko ko može da vam pomogne ili možete nekoga da platite ili možda da zamenite uslugu za uslugu, iskoristite tu opciju i stetite se da je na kraju jedino bitno da vaš cilj bude ostvaren i da nije neophodno da ga od početka do kraja ostvarite sami.

Šta je prvi sledeći korak koji treba da uradite da biste ostvarili taj svoj cilj?


na vrhnazad na sadržaj