Novi početak / Okretanje novog lista

Prirodni novi početak je nova godina, učenicima i studentima je nova školska godina, ali novi početak možemo uzeti kad god želimo. Ako smo počeli novu godinu i novu listu u januaru, do jula se izdešavalo puno stvari. Recimo ja sam uradila 65% stvari sa svoje liste ali nisam zadovoljna onim što mi je bilo glavni cilj jer na njemu nisam dovoljno radila, a on je povezan sa drugim ciljevima. Ona izreka: pojedi prvo veliku žabu - e, ja sam pojela sve male žabe, a velika me gleda i maše sa liste. Za neke stvari sam se predomislila i shvatila da ne želim da ih radim, neke okolnosti su se promenile, tako da ima smisla pregledati listu i napisati jednu svežu za novi period.

Što se tiče novog početka, evo liste koju sam napravila tako što sam pročitala mnogo članaka o tome i izdvojila ono što je najvažnije:

1. Napravi listu ciljeva: ubaci i poslovne i lične ciljeve i želje i obaveze.

2. Napravi plan po mesecima: u kom mesecu radiš koji cilj ili koje delove kojih ciljeva.

3. Razradi plan za svaki cilj, dobro ga istraži, podeli na male, izvodljive delove, tako da kada pogledaš deo jasno ti je kako ćeš da ga uradiš.

4. Odaberi dan kada počinje tvoja nova lista, može biti ponedeljak, sreda, jul. Ako je dan početka simbolično važniji shvatićeš ga malo ozbiljnije, tako da je recimo prvi ponedeljak u julu odličan trenutak, ili tvoj rođendan ako je uskoro. Čvrsto odluči da je to što si izabrao datum tvog početka.

5. Šta radiš u prvom mesecu? Ne moraš imati detaljan plan, već samo listu stvari koje moraš da uradiš sada (recimo u julu) i fokusiraj se samo na tu listu. U svakom mesecu posao ti je da se fokusiraš na njegove ciljeve i postaraš da ih sve ostvariš da ne bi pokvario planove za naredni mesec.

Fizička promena je odlična za razbijanje trenutnih misli i navika. Možeš napraviti promenu na sebi u smislu druge frizure, odeće, šminke, ili napraviti promenu u prostoru, razmestiti nameštaj ili promeniti detalje. Fizička promena nije neophodna ali pomaže u razbijanju loših modela ponašanja i pojačava osećaj novog početka.


Priprema: zamislite da ste svoj najbolji prijatelj. Kako biste vi pomogli sebi da vam ovaj period bude sto uspesniji? Da li biste sredili prostor, da vam bude lakše kada krenete? Uradite neku vrstu pripreme tako da imate dobru polaznu tačku kada počnete sa svojim novim periodom života. Recimo ako vam je septembar novi početak tj nova školska godina, možete par nedelja ranije pripremiti sveske i knjige, srediti sobu, izbaciti nepotrebne papire i sveske, napraviti sebi savršenu atmosferu za dobar početak školske godine bez stresa.

Saveti:


Proveriti da li su vaši ciljevi zaista vaši ili ih radite zbog nekog drugog? Kako biste se osećali kada ih završite? Ako vam je svejedno, možda cilju nije mesto na listi.


Energija: pazite na ishranu i spavanje, ako nemaš energije ne vrede ni najbolji planovi. Efikasniji smo 2 sata ako smo naspavani nego 5 sati nenaspavani.


Neki ciljevi su izuzetno teški, recimo ostavljanje pušenja. Ono zahteva mnogo više istraživanja i pokušavanja i nemojte staviti taj jedan cilj i nervirati se. Postoje problemi koje planiranje ne može da reši i morate im pristupiti iz drugog ugla.
na vrhnazad na sadržaj