Tajna produktivnosti džerija sajnfelda

Čuveni američki komičar Džeri Sajnfeld je jednom prilikom dao savet jednom mladom komičaru koji je želeo da napreduje. Savet je u osnovi glasio ovako: ako želiš da budeš budeš komičar, moraš da pišeš svakog dana. Međutim, mnogo bitnije od saveta, Sajnfeld mu je dao veoma konkretan način da postane bolji u tome što radi. Rekao mu je da uzme kalendar i crveni marker i da počne da piše priče dan za danom. Svaki dan će obeležiti velikim crvenim iksom i nakon nekoliko dana dobiće lanac. Od tog trenutka, jedini posao je ne prekinuti lanac.Ova tehnika, koja je inače moćna osnova za bilo kakvo dugoročno učenje ili promenu, sastoji se od tri jednostavna koraka:


Prvi korak: izaberemo cilj

Potrebno je prvo da definišemo precizno šta je to što želimo da postignemo. Možda želite da trčite svaki dan, da umete da slikate ili da govorite francuski. Odaberite najviše tri cilja u jednom trenutku, više od toga nije održivo. Nakon uspeha sa jednim od ta tri, može da se uzme sledeći, jer dolaze povremeno trenuci kada možemo da ubacimo novu aktivnost i prepoznaćemo takve trenutke kada dođu.


Drugi korak: izaberemo vremenski period i počnemo

Odredite za početak mali vremenski interval za novu aktivnost, tako da ne može da poremeti dnevni režim na koji ste navikli - nova aktivnost treba da se uvuče lagano u naš dnevni ritam, ne sme da nam bude naporna. Deset minuta trčanja ili deset minuta slikanja je sasvim dovoljno da nas pokrene i postavi na put ka savladavanju nove veštine ili postavljanju nove navike. Postepeno možete da produžite to vreme, samo je u početku jako važno da to vreme bude minimalno.


Treći korak: ne prekidamo lanac

Vidno obeležite svaki dan kada ste odradili svoju novu aktivnost. Nakon nekoliko dana ili nekoliko nedelja povezivanja ovakvih karika, javlja se jaka želja da se taj lanac zaštiti i produži. Želja da ga ne prekinemo će nas motivisati i ukoliko ga prekinemo, nećemo imati mira dok ne započnemo novi lanac. Nije strašno ako jednu kariku propustimo, ovakav lanac može da izdrži nedostatak jedne karike povremeno, ali ne često i nikad više od jedne karike. Želećemo da to bude isti lanac koji smo počeli od početka i da bude što je moguće jači.


Sjajna stvar kod ove tehnike je to što se ne mora primeniti samo na učenje. Primer trčanja je primer stvaranja nove navike, a stvaranje navike je neverovatno moćan način za postizanje velikih ciljeva i za pravljenje velikih promena u životu. Neverovatno je šta može da se postigne sa samo petnaest minuta svaki dan, jer kada nam tih petnaest minuta postanu svakodnevna rutina, možemo da produžimo na pola sata. A nakon godinu dana vežbanja nečega po pola sata svaki dan, bićemo sjajni u tome što radimo, šta god to bilo. Ostavljanje pušenja je isti proces kao učenje gitare, isti proces kao fizička aktivnost, zdrava ishrana ili učenje francuskog.


Ovu tehniku koriste i mnoge aplikacije za učenje i vežbanje. Između ostalih, popularni Duolingo, aplikacija za učenje jezika, ili Lumosity sa svojim kognitivnim vežbama, prate vaš napredak kroz lanac vezanih dana i podsećaju vas da ne prekinete taj lanac. Lanac koji stvaramo je niz naših malih uspeha. Osećamo se prezadovoljno kada gledamo kako lanac raste, a nije nam zapravo naporno jer svaki dan imamo mali cilj. Nakon nekoliko meseci, nizom malih napora stvorili smo jedan veliki uspeh. Nakon godinu dana ćemo biti potpuno nova osoba - novi ja će znati i raditi stvari koje prošli ja nije ni znao da može. Za tih istih godinu dana smo mogli da razmišljamo o tome šta želimo i da se pitamo kuda vreme ide i da zaključimo da smo prošle godine mogli da počnemo. Ako ove godine počnemo, sledeće ćemo umeti nešto novo. Posle nekog vremena će nam se činiti da jako brzo postižemo ciljeve.


Više detalja možete naći u člancima: Jerry Seinfeld's Productivity Secret i How Seinfeld's Productivity Secret Fixed My Procrastination Problem, sajt Lifehacker.na vrhnazad na sadržaj