Vrste planera

Planer sa mehanizmom

Ovaj tip planera je spojen prstenovima na mehanizmu poput onog u registratorima. Kod nas trenutno ne možete kupiti neke poznate i kvalitetne marke, kao što je Filofax. Samo neke jeftine i nedovoljno kvalitetne, a papiri pravljeni za njih su dizajnirani poslednji put pre trideset godina i imaju taj vajb, miris i boju državne knjižare sa požutelim zidovima. Možete sami da ubacite papire ali morate ručno da ih bušite, a šest rupa nije malo. Posebno sa bušačima koji buše dve rupe.

Prednost je to što možete da ubacujete i izbacujete iz njih šta god želite. Mana je to što je ručno bušenje šest rupa bušačem za dve rupe vrlo dosadno i zamorno. I prstenovi nekad smetaju pri pisanju. Prednost bi bio lep kožni dizajn korice, ali kako to trenutno ne možete da kupite ovde, imate opciju jeftine imitacije ružnih boja i dizajna od pre trideset godina, što vam je možda okej ako vam se to sviđa. Cena poznatih američkih planera je negde između 80 i 200 dolara, ali izbor boja i dezena je odličan i mogu da traju duži niz godina.

Bullet Journal

Bullet journal je sistem obeležavanja, pre nego kompletan planer. Detaljnije o njemu možete naći na zvaničnom sajtu bullet sistema. Prednost: možete uzeti bilo kakvu svesku za ovo. Mana: morate sve ručno da pišete. Ne koristim ga jer nemam vremena da pišem sve, a čak i kad imam, moj rukopis nije lep i sve ukupno mi na kraju ružno izgleda. Metod korišćenja bullet oznaka može da se koristi u bilo kom drugom planeru. Odlično je osmišljen i minimalistički je.

Midori

Midori je sistem od više malih svezaka povezanih u istom kaveru, gde se sveščice mogu menjati. Na početku je korišćen za putovanja. Ideja je da možeš da ubacuješ i izbacuješ male sveske i na kraju imaš zbirku svezaka po temama ili vremenima. Super je za putovanja - jedna sveska iz Italije, jedna sveska iz Španije... Sakupljene i kategorizovane uspomene. Midori je u osnovi mini fascikla u koju ubacite sveske A6 formata (kao rečnik). Simpatična ideja ali nisam fan pisanja u svesku koja je tako uvezana (šivena) jer mi je spiralni povez zgodniji za pisanje i pregledniji. Plus opet ručno pišeš sve datume, vremena i crtaš linije ako su ti potrebne. A to mi ne odgovara. Možeš u njega da ubaciš svašta još - fascikle i pasoš na primer.

Planer sa spiralom

Najpoznatija je američka verzija koju pravi Erin Condren. To je ono što sam, nakon puno pokušaja i istraživanja, izabrala za sebe. Datumi, kalendari, sve već ispisano za mene. Spirala ima lako otvaranje, ima puno prostora za beleške i planiranje i ima mogućnost ubacivanja dodataka. Ubacivanje nije komplikovano kod malo debljih papira ili plastičnih folija, dovoljno je proseći postojeće rupe i smestiti u spiralu. Nije fleksibilna kao sistem sa mehanizmom, ali savršeno zadovoljava ostale kriterijume, a boljeg sistema, prema mom mišljenju, trenutno nema.

Planer sa diskovima

Postoje mali diskovi za zadebljanim ivicama koji su međusobno nepovezani i na koje se papiri nameste pomoću posebne vrste rupa prilagođene za te diskove. Ovde se može videti kako to otprilike izgleda. Oni bi teoretski bili rešenje između mehanizma i spirale ali su neugledni pri upotrebi, nisu dovoljno izdržljivi i nisu baš dovoljno zaživeli ni tamo gde su nastali. Uz to, moraš da imaš specijalan bušač za rupe pečurkastog oblika jer standardne kružne ili četvrtaste rupe ne funkcionišu. Standardni papir od 80 grama ne stoji dovoljno čvrsto na njima, pretpostavljam da ide bolje sa debljim papirom i tvrđim folijama. Pozitivna strana je da dolaze u velikom izboru boja i na prvi pogled sveska povezana diskovima izgleda prilično lepo, uredno i inovativno.


na vrhnazad na sadržaj