Planeri su podeljeni na modele i unutar modela postoje delovi koji su fiksni i delovi koji se mogu menjati.

Modela ima šest, a od modela zavise delovi.

Modeli su: standardni, mini, bullet, biz, školski, studentski.


Saveti za izbor planera


I Standardni planeri

U standardnim planerima može se birati vrsta dnevnog rasporeda kao i da li će imati beleške i, ukoliko ih ima, koji tip beleški vam najviše odgovara


Vrste dnevnog rasporeda:

1) Satni raspored
Ovakav planer pogodan je za sve profesije koje imaju zakazivanje termina ili sastanaka: šminkeri, zubari, frizeri, menadžeri... Satni raspored ima tri verzije za slučaj da zbog potrebe posla imate obaveze i jako rano i jako kasno tokom dana:
- Od 6.00 do 22.30
- Od 04.00 do 00.30
- Od 07.00 do 03.30


2) Trodelni raspored
Trodelni raspored je pojednostavljena verzija satnog rasporeda, sa strane ima upisane sate za slučaj da vam zatrebaju, ali ne morate se fokusirati na njih.
Obaveze možete podeliti na jutro, dan i veče, a prostor upotrebiti da odredite okvirno obaveze za taj period vremena. Pošto nije toliko strog kao satni raspored, može se koristiti i na druge načine i ta tri polja mogu biti vrste obaveza tokom dana (recimo posao, porodica, ostale obaveze, ili po hitnosti, ili na bilo koji drugi način).


3) Horizontalni raspored
U horizontalnom rasporedu nema vizuelne reprezentacije vremena već ste u mogućnosti da samo napišete listu obaveze, napomene, vreme za sastanak i slično. Nije zgodan ako imate puno zakazivanja termina, ali je odličan ukoliko puno vremena provodite na poslu (a na njemu ne pišete puno sastanaka i zakazivanja) i planer vam treba za upisivanje osnovnih obaveza tokom dana.


4) Spiralni raspored
Spirala zapravo predstavlja vreme na satu. Odličan je za one koji su jako vizuelni tipovi. Nije pogodan za zakazivanje ako ga ima puno, ali je odličan za poslove gde je potrebno blokirati neko vreme za odredjenu aktivnost. Recimo od 10 do 12 radiš dizajn, a od 13 do 16 odgovaraš na mejlove i sredjuješ papirologiju. Na prvi pogled je jasno koji deo dana je odredjen za neku aktivnost. Odličan je za kolorkodovanje po vrsti aktivnosti ili prioritetima.


Izbor beleški:

Ukoliko ste izabrali vrstu dnevnog rasporeda, sada je vreme za beleške. Da li vam trebaju i, ako vam trebaju, kako da odaberete?


Ukoliko vam je planer potreban samo za zakazivanje na poslu i ne želite da dopisujete ništa van osnovne organizacije u njemu, za vas je standardni planer sa satnim rasporedom i bez beleški.


Ukoliko i na poslu pišete informacije (na sastancima ili neke dodatne informacije i ideje o poslu), onda je zgodno imati i beleške kako bi sve potrebno bilo na jednom mestu.


II Specijalne vrste planera

Mini planer je predviđen za puno nošenja, staje u male torbe, a ne pravi veliku gužvu u velikim torbama. Pošto je format manji, pogodan je i za one koji nemaju puno obaveza ali žele da ih organizuju.


Biz planer je predviđen za praćenje posla manjeg obima: prodaja ručnih radova, nakita, kolača... Ima deo sa tabelom za upisivanje porudžbina, cena, datuma poručivanja i slanja... Tako da sve u vezi sa poslom bude na jednom mestu.


Bullet planeri su sve popularniji i u svetu i kod nas. Veoma su specifični jer je na vama da crtate i pišete sve delove. Predviđeni za kreativce, mogu biti sa tačkicama, linijama ili kvadratićima ali ako ne naglasite drugačije podrazumevaju se tačkice.
Na početku planera, nezavisno od modela, bilo da uzimate planer sebi ili kao poklon, na zasebnom listu možete dodati citat ili posvetu po izboru.


U svim našim planerima postoje obeleživači (tabovi) koji služe za lako nalaženje stranice i koji mogu da se premeštaju i fascikla za sitne papire, račune, podsetnike i sve ostale sitnice.
Ukoliko planer koristite za lične i poslovne potrebe, beleške su jako korisne za praćenje svih listi i obaveza tokom godine.


Linije su odlične ako puno pišete i hvatate beleške, kvadratići ako pravite statistiku i crtate tabele, a tačkice ako vam je potrebno da skicirate ideje. Liste uvek preporučujemo kao deo beleški.


Beleške mogu da budu neka kombinacija ovih kategorija, a osim ovih opštih uputstava podrazumeva se da na kraju odaberete ono što vama najviše odgovara za pisanje.